V Stropkove sa konala Národná výstava včelárstva s medzinárodnou účasťou

07.10.2006 Stropkov

Stropkov 7. októbra (TASR) - Prezentácia včelárstva na Slovensku, výmena skúseností a poznatkov bola cieľom Národnej výstavy včelárstva s medzinárodnou účasť...
Stropkov 7. októbra (TASR) - Prezentácia včelárstva na Slovensku, výmena skúseností a poznatkov bola cieľom Národnej výstavy včelárstva s medzinárodnou účasťou, ktorá sa dnes uskutočnila v Stropkove.

Približne dve tisíc včelárov zo Slovenska, Čiech, Poľska, Ukrajiny a Maďarska diskutovalo o apiterapii - vede, ktorá sa zaoberá liečením včiel, o kvalite medu, produkcii a marketingu v spomínanej oblasti a pod. Okrem verejnej prezentácie \"sladkého lieku\" diskutovali aj o nových poznatkoch vo včelárstve a uctili si patróna včelárov sv. Ambróza. \"Súčasťou výstavy bola aj ochutnávka rozmanitých včelích produktov, praktické ukážky zdobenia medovníkov a medového pečiva, prezentácia zlepšovateľov a vynálezcov a samotný predaj uvedených produktov, \" uviedol pre TASR predseda Základnej organizácie Slovenského zväzu včelárov v Stropkove Gabriel Foťko. Dodal, že zámerom podujatia bola aj prezentácia slovenských včelárov, ktorí na trhu nemajú najlepšiu pozíciu. Podľa Foťka výkupcovia ponúkajú za med veľmi nízke ceny, pričom slovenský med patrí medzi najlepšie v krajinách Európy aj celého sveta. \"Vlani získal med z Giraltoviec prvé miesto na súťaži v írskom Dubline, \" doplnil predseda. Poukázal tiež na veľmi nízku spotrebu medu na Slovensku, čo predstavuje len 150 gramov na jedného obyvateľa.
Na Slovensku je podľa Foťka 16 tisíc včelárov.
 

Vyberte región